Trends in mondzorg [2024/2025]: what to expect

by
Trends in mondzorg

Mondzorg is ontzettend belangrijk, maar niet ieders favoriet. Daarom zoeken we eerder trends op in recreatie, sport of fashion. Maar de zorg voor onze mond evolueert ook. We zien enkele trends die niet alleen de behandelingen in de tandheelkundige sector optimaliseren, maar ook de patiëntervaring verbeteren. Dit staat je te wachten:

1 - Digitale tandheelkundge

Ging je zo'n 15 jaar+ jaar geleden naar de orthodontist, dan kreeg je zo'n gebitje vol kleverige pasta in je mond. Het zat ongemakkelijk en wekte zo nu en dan een paniekaanval op.

Tegenwoordig worden de digitale adruktechnieken veel vaker toegepast, dankzij intraorale scanners. Deze scans zijn nauwkeurig en een stuk comfortabel. Het helpt ook nog eens om restauraties aan kronen en bruggen in kaart te brengen!

Naast de digitale tandafdrukken, is ook 3D-printen in opmars. Kronen, bruggen en maatwerk orthodontische beugels: je kan het zo gek niet bedenken. De precisie en snelheid van een 3D-printer wordt onmisbaar in de tandpraktijk.

2 - Telegeneeskunde 

Je kent misschien TeleHealth wel: de dokter die op afstand met je meekijkt en ervoor zorgt dat bepaalde doelgroepen, zoals jongeren met een vlugge vraag of ouderen die aan huis gebonden zijn, snel de dokter kunnen spreken op afstand.

TeleTand (goede naam hè, zo zouden ze het moeten noemen!) maakt het voor de tandarts mogelijk om virtuele consulten af te leggen. Snel een follow-up plannen of mogelijkheden bespreken, dat kan mooi digitaal.

3 - Duurzaamheid in de mondzorg

Ecovriendelijke materialen spelen ook in de tandpraktijk een steeds grotere rol. De holistische tandarts is in opkomst, maar ook steeds meer reguliere tandartsen kiezen voor duurzame materialen. Biologisch afbreekbare producten en duurzame verpakkingen zijn dan ook geen uitzondering. 

4 - Kunstmatige intelligentie (AI)

AI is populair. Je ziet het overal oppoppen, dus waarom zou je tandarts achterblijven? Geavanceerde AI-algoritmen helpen om röntgenfoto's en scans razendsnel te analyseren en vroege problemen tijdig in kaart te brengen.

Hierdoor kan je nauwkeurig een diagnose stellen en persoonlijke predictive analyses toepassen. Dit laatste betekent dat de specialist kan voorspellen welke behandeling voor jou optimaal zal zijn.

5 - Preventieve zorg

De link tussen mondgezondheid en algeheel welzijn is inmiddels meer dan erkend. Er komen geïntegreerde zorgmodellen, waarbij tandarts samenwerkt met andere specialisten voor de beste resultaten. Daarbij blijft bewustwording en de preventieve aanpak echt key. Een slechte mondhygiëne kan écht niet meer in 2024.

6 - Innovaties in orthodontie

Vroeger hadden we massaal blokjesbeugels of zelfs buitenboordoplossingen. Tegenwoordig kiezen mensen vaak voor een minder opvallende oplossing, zoals de Invaslign. Naar verwachting zullen deze comfortabele en esthetisch aantrekkelijke oplossingen toenemen. 

Wil jij ook een eenvoudige, snelle en esthetische oplossing om je tanden witter te maken? Ga nu naar de shop en sla je slag!

Published:
by