Doorgaan naar inhoud
Grootmoeders tips voor ontstoken tandvlees

Grootmoeders tips ontstoken tandvlees [2024]

Ontstoken tandvlees is pijnlijk, ongemakkelijk en ongezond. Als je het niet tijdig behandelt, dan kan het leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen. Je mond staat namelijk in verbinding met de rest van je lichaam. Voordat moderne tandheelkunde bestond, vertrouwden onze grootmoeders op natuurlijke remedies. In dit artikel kijken we naar de tijdloze wijsheid van grootmoeders tips voor ontstoken tandvlees.

Wat is ontstoken tandvlees?

Ontstoken tandvlees, ook wel bekend als gingivitis, is een veelvoorkomende en milde vorm van tandvleesziekte. Het veroorzaakt irritatie, roodheid en zwelling van het tandvlees rond de basis van je tanden.

Als je gingivitis niet behandeld, zoals bijvoorbeeld met grootmoeders tips voor ontstoken tandvlees, dan verergert het totdat het parodontitis wordt. Dat is een ernstigere tandvleesaandoening, die het weefsel en de botstructuren van de tanden aantast. 

1. Spoelen met zout water

Eén van de oudste en meest effectieve remedies voor ontstoken tandvlees is het spoelen van de mond met een zoutwateroplossing. Meng een theelepel zout in een glas warm water en spoel je mond zorgvuldig. Deze oplossing helpt je om bacteriën te doden, ontstekingen te verminderen en wondgenezing te versnellen.

2. Kamillethee

Kamille staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Een spoeling met kamillethee helpt om de pijn en zwelling van ontstoken tandvlees te verzachten. Laat een kamilletheezakje trekken in heet water, laat het afkoelen en gebruik het als mondspoeling. 

3. Knoflook

Knoflook is tegenwoordig vooral een keukenkruid, maar het is een krachtig natuurlijk antibioticum. Het maken van een pasta van geplette knoflook en deze voorzichtig op het ontstoken gebied aanbrengen, helpt om infecties te bestrijden en ontstekingen te verminderen.

4. Aloë vera

Aloë vera-gel staat bekend om zijn genezende en anti-inflammatoire eigenschappen. Het direct aanbrengen van deze gel helpt om irritaties op het tandvlees te verzachten en de genezing versneld in te zetten.

5. Kruidnagelolie

Kruidnagelolie is een traditioneel middel voor de verlichting van tandpijn en tandvleesontsteking. Het aanbrengen van een kleine hoeveelheid kruidnagelolie op je ontstoken tandvlees, helpt om de pijn te verminderen en de gezondheid van je mond te verbeteren. 

Heb je last van ontstoken tandvlees of vermoed je dit? Breng dan een bezoek aan je tandarts of mondhygiënist. 

Vorig artikel Is mondwater goed voor je mondgezondheid?
Volgend artikel Is het verstandig om regelmatig naar de mondhygiëniste te gaan?